dimecres, 6 de juny del 2012

Els SEMI-METALLS o METAL·LOIDES

Els Semi-Metalls o Metal·loides
Els semi-metalls tenen propietats químiques intermèdies entre les dels metalls i no metalls. La seva diferència principal amb els metalls és que tendeixen a ser semiconductors en lloc de conductors.


Taula periòdica del elements químics (clicar per agrandir la taula
Els 7 elements habitualment considerats semi-metalls són els següents,
Bor (B)
És un element trivalent que existeix abundantment en el mineral bòrax (veure foto).
Hi ha dos al·lòtrops del bor; el bor amorf és una pols marró, però el bor metàl·lic és negre
La forma metàl·lica és dura i és un mal conductor a temperatura ambient. No s'ha trobat lliure en la natura.
Silici (Si)
És el segon element més abundant de la escorça terrestre (suposa el 25.7% del seu pes) després de l'oxigen. Es presenta en dues formes, amorfa i cristal·lina; la primera és una pols terrosa, més activa que la variant cristal·lina (veure foto), que es presenta en octaedres de color blau grisenc i brillantor metàl·lica. Apareix en l'argila, el feldspat, granit, quars i sorra, principalment en forma de biòxid de silici (també conegut com sílice) i silicats (components que contenen silici, oxigen i metalls). El silici és el component principal del vidre, ciment, ceràmica i la majoria de silicones (substància plàstica).
Germani (Ge)
És un metal·loide sòlid dur, cristal·lí, de color blanc grisenc llustrós, que conserva la brillantor a temperatures ordinàries. Presenta la mateixa estructura cristal·lina que el diamant i resisteix als àcids i àlcalis.
Forma gran nombre de compostos organometàl·lics i és un important material semiconductor utilitzat en transistors i fotodetectors. A diferència de la majoria de semiconductors, el germani té una petita banda prohibida pel que respon de forma eficaç a la radiació infraroja i pot usar-se en amplificadors de baixa intensitat.
Arsènic (As)
L'arsènic presenta tres estats al·lotròpics, gris o metàl·lic, groc i negre.
L'arsènic gris (veure foto) metàl·lic és la forma estable en condicions normals i té estructura romboèdrica, és un bon conductor de la calor però un mal conductor elèctric, la seva densitat és de 5,73 g/cm3, i perd el llustre metàl·lic exposat a l'aire.
L'arsènic groc s'obté quan el vapor d'arsènic es refreda ràpidament. És extremadament volàtil i més reactiu que l'arsènic metàl·lic i presenta fosforescència a temperatura ambient. El gas està constituït per molècules tetraèdriques d'As4 i el sòlid format per la condensació del gas té estructura cúbica, és de textura sabonosa i té una densitat aproximada d'1,97 g/cm3. Exposat a la llum o a la calor reverteix a la forma estable (gris).
L'arsènic negre d'estructura hexagonal i densitat 4,7g/cm3, té propietats intermèdies entre les formes al·lotròpiques descrites i s'obté en la descomposició tèrmica de l'arsina (Hidrur d'Arsènic, AsH3) o bé refredat.
Antimoni (Sb)
Aquest element semimetàl·lic té quatre formes al·lotròpiques. La seva forma estable és un metall blanc blavós. L'antimoni negre i el groc són formes no metàl·liques inestables. Principalment s'empra en aliatges metàl·lics i alguns dels seus compostos per a donar resistència contra el foc, en pintures, ceràmiques, esmalts, vulcanització del cautxú i focs d'artifici.
Tel·luri (Te)
El tel·luri natural és constituït per una mescla de vuit isòtops, un dels quals és radioactiu, amb masses que van de 120 a 130, i que determinen un pes atòmic de 127,60. En són també coneguts 21 radioisòtops artificials. Tot i ésser un element rar (constitueix un 10-6% del pes de l'escorça terrestre), és àmpliament distribuït a la natura. Ocorre rarament natiu, i els seus minerals més importants són tel·lururs. També en forma dispersa, associat amb els sulfurs. El tel·luri elemental cristal·litza en el sistema hexagonal, i és de color blanc d'argent amb llustre i característiques metàl·lics. Té una densitat de 6,24 g/cm3 i una duresa de 2,3 en l'escala de Mohs; es fon a 450°C i bull a 990°C.
Poloni (Po)
També conegut com Radi F, el poloni fou descobert per Pierre i Marie Curie. Fou el primer element descobert pel matrimoni mentre investigaven las causes de la radioactivitat de la pechblenda. La pechblenda (veure foto), després d'eliminar l'urani i el radi, era fins i tot més radioactiva que aquests elements plegats. Això els portà a trobar el nou element, que mostrà l'electroscopi separant-lo amb bismut.
El poloni és aproximadament 2,5 x 1011 vegades més tòxic que l'àcid cianhídric, i s'ha trobat al tabac com a contaminant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada