dimecres, 6 de juny del 2012

REGNE MONERA ( BACTERIS)

REGNE MONERA (BACTERIS)
Què són els bacteris? Són éssers generalment unicel·lulars. Els bacteris tenen una estructura menys complexa que la de les cèl·lules dels organismes superiors: són cèl·lules procariotes (el seu nucli està format per un únic cromosoma i manquen de membrana nuclear). Igualment són molt diferents als virus, que no poden desenvolupar-se més dins de les cèl·lules i que només contenen un àcid nucleic. Els descomponedors (fongs i bacteris) són els encarregats de descompondre en substàncies més simples, la matèria protoplasmàtica, de les cèl·lules un cop mortes.


Classificació dels bacteris per la seva forma




Cocs (forma esfèrica u ovalada)


Estreptococs (en cadena)







Diplococs (dobles).



Estafilococs (en raïms).








Bacils (forma de bastó)


Espirils (forma de espiral)







Vibris (forma de coma)










Estructura dels bacteris
Càpsula: és una capa gelatinosa formada de polisacàrids.
Paret cel·lular o bacteriana: és rígida, dúctil i elàstica.
Membrana cel·lular o plasmàtica: és un embolcall que envolta el citoplasma.
Citoplasma: massa de matèria viva on es troben els ribosomes i grans de greix o de glúcids que li serveixen de magatzem. En els autòtrofs es troben cromatòfors, on s'emmagatzema la clorofil·la.
Plasmidi: format per ADN, de forma circular.
Flagels: només en certes espècies. Filamentosos, constitueixen els òrgans de locomoció.
Pili: estructura que serveix d'adherència a la superfície.
Ribosomes: són grànuls i es componen generalment de RNA.
Mesosoma: replegament de la membrana cel·lular, té gran importància en la divisió i la reparació de la cèl·lula. Les parets poden ser: (Gram negatives, tenen una paret prima, una capa, Gram positives, més capes)

Reproducció del bacteri
Reproducció per bipartició
Generalment els bacteris es reprodueixen per bipartició, com es veu en la foto. Després de la duplicació de l'ADN, que està dirigida per la ADN-polimerasa que es troba en els mesosomes, la paret bacteriana creix fins a formar un envà transversal separador de les dues noves bacteris. Però a més d'aquest tipus de reproducció asexual, els bacteris posseeixen uns mecanismes de reproducció sexual o para sexual, mitjançant els quals s'intercanvien fragments d'ADN.



La biologia dels bacteris
Heteròtrofs, Gran part dels bacteris ho són però segons el seu aliment poden ser (Sapròfits, si viuen sobre matèria orgànica morta. Paràsites, si viuen a costa d'altres organismes, produint malalties. Simbiòtiques, si hi estableixen relacions de mutu benefici amb altres éssers vius)
Autòtrofs, Els cianobacteris i altres grups de bacteris ho són, és a dir, són capaços de sintetitzar els seus compostos orgànics a partir de substàncies inorgàniques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada